pátek 31. srpna 2012

Knihy za červenec a srpen (2012)

Abych byla upřímná, lekla jsem se toho, jak moc těch knih je, protože jsem skoro nic neutrácela a nevím, kde jsem je všechny vzala (kromě RC).

Jako první teda jdou na řadu dva recenzní výtisky od nakladatelství Alpress. :) O Tichý pláč jsem si řekla proto, protože jde o pravdivý příběh a autor popisuje jeho vlastní dětství. A já poslední dobou takové knihy hojně vyhledávám, protože mě opravdu zajímají smutné příběhy lidí, i když si pokaždé říkám, že už nic takového nikdy nepřečtu.
Jana Eyrová. Mám za sebou několik přečtených klasik a řekla jsem si, že bych si teda mohla i nějaké pořídit a protože jsem ještě 'Janu' nečetla,  tak jsem prostě neodolala. Snad mě bude alespoň trochu bavit.

Co bych k tomuto řekla? Prostě jsem se ve městě stavila v levných knihách a to právě pro Na větrné hůrce. Knihu jsem před pár lety četla a musím říct, že na ni nemám zrovna dobré vzpomínky, protože mě naprosto nebavila. Tak jen doufám, že tentokrát to bude o něco lepší.
Na horizontu pekla jsem koupila za 99,- s tím, že měli nějaký defekt, který jsem doteď nenašla. No a když už mám doma ten první díl, tak proč bych si nemohla koupit i druhý? I když mě první naprosto nebavil.


Tak tohle bude vtipné. :) Tuhle trilogii jsem hledala celý týden, co jsem byla na začátku prázdnin v Itálii a prošla jsem kvůli nic snad všechny možný i nemožný knihkupectví jen proto, abych ji nakonec našla v Dobrovským a to za lepší cenu, než by tomu bylo na internetu.
Každopádně jsem začala číst první díl a i když na něj naprosto nemám čas, tak jsem se rozhodně zatím dobře bavila a s překvapením zjistila, že skoro všemu rozumím, což je s mojí slovní zásobou opravdu zajímavé. :) Knihy si rozhodně budu kupovat i v češtině.



Vzpomínáte si ještě, jak měl na začátku prázdnin Albatros ty slevy a poštovné zdarma? Nebyla bych to já, abych něčeho takového nevyužila a hned po návratu z Itálie (den před koncem slev), jsem si objednala tyhle dvě krásky.
Monster High 3 a Divergenci. Strašně moc se těším, až si na knihy najdu čas a konečně si je přečtu.



MaiQa tancovala oslavný tanec, když se jí konečně podařilo najít někoho, kdo prodává tak dlouho hledanou knihu a za tak málo. Já myslela, že mě budou křísit, jak jsem byla nadšená. (Což mi připomíná, že musím v pondělí odeslat ty peníze) Most do země Terabithia jsem hledala už přes půl roku a naprosto nikde jsem ho nedokázala najít o to nadšenější jsem, že ji mám konečně doma. :)
Banka těl: Mladší je recenzní výtisk od nakladatelství Fortuna Libri a přišla jsem k němu naprosto nečekaně a pořád mi nějak nedochází, jak je to možný, i když jsem naprosto nadšená, že mám knihu doma a už se na ni chystám a to brzy.

A další recenzní výtisky, tentokrát od nakladatelství Crew, které vydává v ČR komixy a mangy. Jak jste si mohli všimnout, tak jsem si před nedávnem pořídila první dva díly DN a tak jsem neodolala a poprosila o Death Note 3 a 4, i když nevím, jestli se mám vůbec těšit. (Strašně se bojí) :)
Jsem naprosto zvědavá na Bleach. O anime jsem slyšela hodně a většinou chválu a tak se těším, až si přečtu alespoň první díl mangy. ;) Snad mě nezklame a já se rozhodnu si koupit ty další díly, i když mě to asi zrujnuje jejich počet. :)


Na knižním srazu jsem díky vyplnění menšího knižního dotazníku (já pořád nevím, jak jsem něco takového dala, já skoro nic nevěděla) dostala od Rodaw tuto mangu. Každá je jiná jsem si už přečetla, protože jsem byla naprosto zvědavá a musela vědět, co přesně to sakra je. I když jsem se málem ukamenovala, než mi došlo, jak to sakra musím správně přečíst a to mangu čtu skoro pořád. :)





Dva meče na mě čekají a řvou na mě, abych si je sakra už přečetla a já to už dlouho nedám, protože je prostě musím přečíst. Už předem se vidím při psaní recenze, u které se budu muset mlátit za to, aby nebyla zkreslená mým vlastním názorem, o kterém už předem vím, jaký bude. :)
Tygrovo prokletí je recenzní výtisk pro jeden nejmenovaný server, pro který píši recenze. :) Jsem strašně ráda, že si ho můžu přečíst, protože já bych se k němu sama za sebe dostávala ještě pár dalších let. :) Tak doufám, že obsah bude alespoň stejně povedený jako obálka, která mě ke knize přivábila. :D

Kouzelná knihovnička - Květen 2012


Tento projekt má na svědomí Abyss.

Svůj poslední příspěvek do Kouzelné knihovničky jsem napsala na konci minulého roku. V té době byla má knihovnička opravdu hodně nepočetná. Knihy zabírali jen jednu řadu v první poličce a polovinu té druhé. Za poslední necelý půlrok se moje knihovnička rozrostla tak, že už ani pomalu nevím kam mám ty knihy dávat.
Přesto mám vyfocené jen knihy, které jsou novější, protože kdybych měla běhat po celém domě a hledat všechny skrýše, kde mám své starší knihy, asi bych nic jiného nedělala. :) Možná někdy příště.
No a teď k fotografiím. ;)

Tak abych se raději vrhla na nějaké řeči kolem fotek. Jak jde vidět, knih přibilo opravdu hodně a myslím, že nemusím konstatovat, že tohle je přední řada knih. Ještě nás čeká ta druhá. :)
Pár knih se odstěhovalo někam jinam a u některých to opravdu není metafora.
No a kdyby někdo málo nebo vůbec neviděl co za knihy to na fotografii vlastně je, tak přidávám i jméno, jak je u mě zvykem u všeho a vždy:
Pomstěný milenec, Nespoutaný milenec, Milenec z věčnosti a Milenec z temnot, Město z kostí a Město z popela, Zasvěcení, Zář, Pijou mi krev aneb upírkou na vlastní nebezpečí a Pořád mi pijou krev, Dřív než půjdu spát, Čarodějnice z Hex Hall, Nick a Norah: Až do ochraptění, Hlas nože, Magie mrtvých, Magie spaluje a Magie útočí, Poslední upír, Slepá vášeň, Rudá pyramida, Bohové Olympu: Proroctví, Paranormálové: Zlodějka duší, Erebos: Hra, která zabíjí, Přechod, Odstíny života.
Nahoře: Jezdci časem, Smrtící polibek, Ještě než umřu, Andělé noci, Princ Kaspian, Procesí mrtvých, Ledová královna, Proč? 13x proto, Nejsem sériový vrah, Sukuby to rády horké.

Ehm… nemám co bych k tomu napsala. :) Snad jen, všimli jste si, že Monster High je nějak uříznutý? Malá nehoda, asi neumím fotit. No a taky jsem si až teď všimla, že je Záťah naruby, ale to je snad jedno. S tím už nic neudělám, ale i tak mě to otravuje.
Jak jde vidět, tak zde se vyskytují už i dvě slovenské knihy. Jedna od nakladatelství Slovart a druhá od Ikaru. U té od Ikaru je vysvětlení jednoduché, prostě jsem šáhla po knize, kterou jsem chtěla moc dlouho číst a která u nás nevyšla. Tečka. Není co řešit. U té druhé je to trochu složitější. Chtěla bych poděkovat nakladatelství Slovart za poslání. Hodná paní od nich ví. ;)
No a teď knihy. Těch je tady také požehnaně a jen tak pro úplnost, Inheritance tu má opravdu jen obal a ne, neutekla z křikem co nejdál ode mě, ale má ji půjčenou můj třídní učitel. Jen ten obal jsem mu prostě nechtěla dát, já prostě ulétávám na tom drsným povrchu.
Určitě si někdo všiml, že některé série, trilogie, tetralogie a kdo ví co ještě nejsou kompletní a to hlavně u těch, které už vyšli všechny. Je to tím, že já prostě pořád nakupuji první díly jiných sérii a ke koupi dalších dílů se dostávám později, než bych chtěla.
A teď už raději na knihy: Monster High a Monster High 2: Můj soused ghúl, Smečka a Vzpoura, Pád a Muka, Vampýrská akademie, Pokrevní pouta, Sukuba 1: Trápení a Sukuba 2: Na vrcholu, Hunger Games: Aréna smrti, Vražedná pomsta a Síla vzdoru, Percy Jackson: Zloděj blesku, Moře nestvůr, Prokletí titánů a Bitva o labyrint, Eragon, Eldest, Brisingr a Inheritance, Som číslo štyri, Voda pro slony.
Nahoře: Záťah, PinkMuffin @ BerryBlue: Předmět: Zatoulaný e-mail, Poslední píseň, Deník úúúplně obyčejného upíra, GG: Nezapomeň na mne a Trojčata, Trable s koštětem, Cizinec: Vítězné povídky, Ve tvém pokoji, Myši.

Už v minulém příspěvku do této rubriky jsem konstatovala, že se má Twilight sbírka zvětšila a tady to je. Zkuste mi namluvit, že tam není nic navíc. :)
Myslím, že vše podstatné jsem napsala už minule, takže jen něco ke knihám, které jsou tu plus.
Každý, kdo v posledních pár dnech četl mé příspěvky na facebookové stránce ví, že jsem se tak trochu zbláznila a to do anime (mangy) Death Note. No a pokud to víte, tak jste obeznámení i s tím, že jsem si koupila první dva díly mangy (a že jsem z toho málem zešedivěla).
Ale jsou tu i jiné knihy, které jsem sem přestěhovala a to knihy, které mě něčím zaujali. I když i to není vždy pravda.
A teď ke knihám: Stefanovy deníky: Zrození, Chuť krve a Prokletí, Upíří deníky: Probuzení, Zášť a Temné shledání, Nebezpečná láska, Dvě zrcadla, Prokletý maturiťák, Stmívání: Grafický román 1. část, Krátký druhý život Bree Tannerové, Oficiální ilustrovaný průvodce Twilight ságou, Stmívání, Nový měsíc, Zatmění a Rozbřesk, Twilight: Sága a její postavy v proudu času, Stephenie Meyerová, Oficiální ilustrovaný průvodce filmem: Stmívání, Nový měsíc, Zatmění a Rozbřesk 1. část.
Nahoře: Temný akademie, Krvavá romance, Death Note1 a 2, Temné vize: Odhalení a Posedlost, Rouhání, Žena v černém.

Není ta vlkoliška prostě roztomilá? Já mi miluji. Je z krásného a hebkého materiálu a já bych po ní pořád šahala.
A poslední úsek, tohle jsou knihy, které se mi prostě už nikam jinam nevešli a tak jsem je šupla do nového úseku knihovničky, který právě před několika dny zahájil svou funkci. :)
Nebudu to tu dlouho obkecávat, jdeme ihned na to:
Položené knihy jsou: Angličtina pro samouky: Začátečníci a pokročilí, Pravidla českého pravopisu, Česko-Anglický kapesní slovníček, Neautorizovaný kapesní průvodce světem Harryho Pottera.
S viditelným hřbetem: Plavba Jitřního poutníka, Trojská maska, Smrtící klon, Marley a já, Návrat domů, Kytice, Kapesní atlas hub, Atlas psů do kapsy, Lovkyně snů: Vstříc temnotě, Páni mají radši sukuby, Akademie Point Blanc, Příšerné světlo, Alenka v kraji divů a za zrcadlem.

A to je vše. Děkuji vše, co to dočetli až sem. Klobouk dolů. No a abych byla kompletní, měla bych ještě napsat, že na fotkách chybí dvě knihy a to: Lovkyně snů: Procitnutí - půjčeno mé kamarádce a kniha Nemám žádné jméno, kterou jsem půjčila své babičce.




Kouzelná knihovnička - Listopad 2011


Tento projekt má na svědomí Abyss.

Má knihovnčka není nijak moc početná. Mám v ní jen pár knih, které jsem si stačila koupit za půl roku a pár takových, které jsou mojí srdcovou záležitostí. Moje knihovička se vlastně neskládá jen z těchto dvou částí, které jsou vyfoceny. Knihy máme poházené po celém domě a kdybych si to nevydobyla, nebylo by ani co pořádně fotit. Ve sklepě jsou v krabicích poházeny stovky knih, některé i starší než jedno století. V obývacím pokoji máme ve třech skříních pohozeny máminy knihy o vaření a detektivky. U krabic od elektroniky máme štos knih, které vlastním já, ale vůbec je nečtu, ale prostě si je někdy v budoucnu přečtu a pak možná spatří světlo světa. :D V mém pokoji je ještě nefocená polička, ve které mám většinu knih, které jsem dostala od doby svého narození. Většinou se jedná o nějaký díl ságy či trilogie, kterou jsem nikdy nedokoupila a ani nedokoupím.
Vyfocená část knihovničky je plná knih, které, jak už jsem psala byly koupeny v tomhle půl roku. Ale i mezi nimi se najde pár výjimek, které mám již delší dobu. Důvody budou vysvětleny u fotek.
Přestože tenhle článek vydávám těsně po Vánocích, fotky jsou starší (asi měsíc), takže na nich nejsou některé knihy, které v ní mám teď navíc. No, však je uvidíte za rok. :D

Především bych vám chtěla představit své tři ochránce knihovničky. Želvu Záchodku, slona Bimba a ledního medvěda Zadka. Proč má Záchodka zrovna takové jméno vám raději říkat nebudu. :D
No jak je vidět, naleznete tu takovou menší směs žánrů, ale fantasy prostě musí vyhrát. :D Jak už jsem psala, mám tu i některé knížky staršího rázu. Mezi ně patří ty, nad kterými drží ochranu Záchodka. Jakožto milovník psů jsem si prostě musela koupit alespoň dvě knihy o nich. Atlas psů a knihu o Zlatých retrívrů. Tu druhou jsem si pořídila hlavně proto, protože jakmile bude možnost, pořídím si právě psa téhle rasy. Já je prostě miluji. :D
Ta otrhaná kniha jsou pravidla českého pravopisu, takhle to dopadá, když necháte knihu bez dozoru a v její blízkosti je má mladší sestra. Knihu jsem si koupila o pár let zpátky v době, kdy jsem vyhrála cenu čtenáře roku v naší knihovně. Získala jsem kupón na myslím 500,- na jakékoli knihy. No a koupila jsem si za to tuhle a ještě Kytici, což je ta malá černá kniha vedle atlasu psů.
Většina těch starších knih je koupena v Levných knihách a to hlavně ta malá nad tým malých slovníkem. :D
Ta žlutá kniha vedle atlasu psů je staré vydání Plavby Jitřního poutníka, kterou, ačkoli mám v plánu dokoupení dalších knih z Letopisy Narnie, bych nikdy nevyměnila. Dostala jsem ji jako dar od spolužáka myslím ve čtvrté třídě. No a když už jsme u těch Letopisů, jak jste si nejspíš už všimly, vlastní Prince Kaspiána, a toho prostě miluji. I když jsem ho nečetla, za nic bych ho nevyměnila. Je to jediná kniha, kterou jsem kdy dostala od dědy. Má pro mě hodnotu. No a myslím, že zbytek nemusím představovat. :D Takže jen ve zkratce:
Páni mají radši sukuby a Sukuby to rády horké, Myši, Jezdci časem, Princ Kaspian, Monster High, Temný anděl, Poslední upír, Smečka a Vzpoura, Pád a Muka. Město z kostí, Akademie Point Blanc, Sukuba 1: Trápení, Nick a Norah: Až do ochraptění, GG: Trojčata a Nezapomeň na mne, Upíří polibky 1: Počátek, Hunger Games: Aréna Smrti, Percy Jackson: Zloděj blesku, Voda pro slony, Odstíny života, Stefanovy deníky: Zrození a Chuť krve a Prokletý maturiťák.

No, tahle fotka se mi moc nepovedla, je hodně rozmazaná. Takže, netajím se tím, že jsem fanoušek ságy Stmívání a myslím, že to jde vidět a věřte, že kdybyste viděly, co je tam teď plus, hráblo by vám.
No, ale přesto si myslím, že bych měla něco napsat. Třeba o úžasných Dvou zrcadlech. Vím, že se to většině lidí moc nelíbí, ale myslím, že kdybych měla seřadit všechny knihy podle oblíbenosti, tahle by byla v první pětce. Dobrá, je to ovlivněné tím, že píšu na stejné stránce jako autorka a její povídky čtu od doby, co začala s psaním. Je to tím, že jsem čekala celou dobu od chvíle, kdy bylo jasné, že to vyjde na chvíli, kdy si to budu moct předobjednat. Je to prostě moje srdcová záležitost.
Stmívání: Grafický román 1. část, Krátký druhý život Bree Tannerové, Oficiální ilustrovaný průvodce Twilight ságou, set knih v originálním balení (Stmívání, Nový měsíc, Zatmění, Rozbřesk), Oficiální ilustrovaný průvodce filmem: Nový měsíc a Zatmění, Stepheni Meyerová, Twilight: Sága a její postavy v proudu času.


úterý 28. srpna 2012

RC review: Trojská maska


Autor: David Gibbins
Překlad: Ladislav P. Valík
Originální název: The Mask of Troy
Žánr: Dobrodružné
Počet stran: 445
Nakladatelství: Metafora
Rok vydání: 2012
Anotace: Podmořský archeolog Jack Howard má neodbytný pocit, že legendární objevitel Tróje, Heinrich Schliemann, neprozradil světu všechno, co na svých vykopávkách našel. Zdá se, jako by dávné zlo, jež smetlo kvetoucí civilizaci, nezemřelo s padlými králi, ale hnalo lidstvo dál, do dalších krvavých, ničivých válek.
Nacistická posedlost neomezenou mocí se nezastaví před ničím, ani když od konce druhé světové války uplynulo už kolik desetiletí. Jenže co má společného koncentrační tábor blízko Belsenu s podivným „klíčem“ z podzemí Tróje? A co viděla tajemná dívka s harfou? Úplně jiné dívce jde ale o život. A Jacku Howardovi je tak drahá, že si kvůli ní ochotně potřísní ruce krví zabijáků…

Neodhalená tajemství

Jack Howard je známý podmořský archeolog, který se mimo jiné i proslavil tím, že našel bajnou Atlantidu a donedávna neznámé kousky města Trója. Zrovna v tuto chvíli se snaží najít potopený vrak lodi bájného krále Agamemnona a ukázat tak světu, že nejde jen o legendu. Jenže na paty mu začnou šlapat jak úřady a povolení k podmořskému hledání, ale i nacistická společnost, která má v plánu obnovit slávu někdejší třetí říše. A míní toho dosáhnout jakýmkoliv způsobem a to i tím, že unesou Jackovu dceru Rebeku. Jenže Jack se nevzdá bez boje.


Zpátky do minulosti

Každý už ve svém životě určitě slyšel o knihách, které jsou z archeologického prostředí. Někomu mohou vyhovovat více, někomu méně, ale i tak jsou nedílnou součástí literatury a alespoň jednou si nějakou takovou knihu člověk přečte. Někdy s úspěchem a někdy s neúspěchem.

David Gibbins se narodil v Kanadě roku 1962. Nejprve pracoval jako podmořský archeolog. Později získal na Cambidge titul doktora filozofie a vyučoval archeologii. Je celesvětově uznávanou kapacitou v oboru starobylých lodních vraků a potopených měst. Vedl četné expedice zkoumající podmořské zkoumající podmořské oblasti ve Středozemí a po celém světě. Nyní svůj čas dělí mezi práce v terénu a psaním knih ze svého světa.

Překlad

Knihu jsem sice v originále nečetla, ovšem i tak můžu pochválit český překlad, který se podle mě opravdu hodně povedl.  I když některé výrazy pro mě byly trochu horší na pochopení.

Hodnocení

Na knihu mám naprosto rozhozený názor. Nevím, jestli se mi více líbila a nebo nelíbila. Jedno je ovšem do jisté míry, a že jí nebylo málo, jsem si knihu a její příběh užívala. I když bylo mnoho chvíli, kdy jsem skřípala zuby a myslela si u některých termínů, jestli by to taky nešlo napsat ‚česky‘, abych tomu rozuměla. Přesto bylo takových chvil míň, než by se dalo čekat.
Trojská maska má dobrý děj, který nijak nepokulhává a styl psaní, díky kterému kniha plyne opravdu hodně rychle. Kdybych nebylo těch již zmíněných chvil, dokázala bych ji přečíst opravdu za chvíli a to i přesto, že není rozhodně nejmenší, co se rozsahu stran týče.
Kdybych tu měla vyjmenovávat všechny postavy, co se v knize vyskytují, byly bychom tu ještě několik dalších dnů. Příběh je možná na první pohled vymyšlený a postavy v něm také, ale opak je pravdou. Fikce se v tomto příběhu překrývá a realitou a tak se při čtení můžete i naučit pár dějepisných informací, které by mohou hodit i v normálním životě.
Jedinou věcí, kterou bych knize vytkla je fakt, že i přes její čtivost se některé scény až moc na můj vkus táhly a proto jsem získávala dojem, že bych měla dělat taky něco naprosto jiného, než číst. V těchto chvílích jsem ji bez ostychu nechala ležet a i několik hodin na ni ani nepomyslela a to i přesto, že mě hned po těchto scénách čekaly scény, které byly přímo akcí nabyté.
Asi největší klad knihy nevidím v tom, jak byla napsaná, ale v její přehlednosti. Už se stává zvykem, že u více knih se stejným hlavním hrdinou se první kapitola stává jakýmsi shrnutím minulých dílů a faktů, která by mohli v knize čtenáře zmátnout, pokud předchozí díly nečetl. Ovšem Trojská maska není stejný případ. Ve chvílích, kdy je potřeba nějakého shrnutí z jednoho z předchozích dílů, autor jej dokázal naprosto přirozeně přidat k ději tak, aby jste se nad tím ani nepozastavili, což mu je rozhodně k dobru.

Knize dávám 3 hvězdičky, protože i přes všechny ty plusy nesplnila tak úplně mé očekávání.

Chtěla bych poděkovat nakladatelství Metafora za poskytnutí recenzního výtisku této knihy.

Pokud knihu nevlastníte a máte zájem o její koupení, můžete si ji objednat přímo na stránkách nakladatelství Metafora a nebo na arara.cz


sobota 25. srpna 2012

Review: Drakova přísaha


Autor: P.C. Cast a Kristin Cast
Překlad: Jana Kunová
Originální název: Dragon’s Oath
Série: Škola noci
Díl: 1. novela k sérii
Žánr: Paranormálno, romantické, upíři
Počet stran: 128
Nakladatelství: Knižní klub
Rok vydání: 2012
Anotace: Drakova přísaha je samostatná povídka přidružená k cyklu Škola noci, věnovaná osudům jedné z jejích postav, bojovníka a učitele šermu Draka Lankforda. Odehrává se v devatenáctém století a vypráví o zapuzeném synovi anglického šlechtice, jenž se stal upírem, odešel do Ameriky a poznal svou budoucí manželku Anastasii. To z lásky k ní kdysi odpřisáhl, že bude svou nezřízenou sílu krotit milosrdenstvím. To pod vlivem této přísahy daroval život podivnému havranovi s lidskýma očima. Avšak nyní – tváří v tvář událostem odehrávajícím se v současnosti – svůj slib odvolává a nahrazuje novým: že už nikdy nikoho neušetří…

Série – vypadá to, že dokonce nekonečná – Škola noci je jedním z prvních upírských počinů, které využili slávy ságy Stmívání a také se jako jedna z mála udržela na vrcholu. Ačkoliv musím říct, že naprosto nechápu, jak to dokázala, protože já jsem nedočetla ani druhý díl. Hlavním znakem upírů v této sáze je tetování, které je mnohdy opravdu překrásné a avým způsobem poukazuje i nato, jaký je jeho nositel. To je asi to jediné, co mě na Škole noci uchvátilo, ale teď to není o ní.

„Vidím upíra, kterého bych mohla milovat.“

V tomto příběhu nečekejte Zoey, tu zde opravdu nenajdete. Jde tu jen a pouze o učitele šermu ve Škole noci, Draka Lankforda. V tomto příběhu se stanete svědky toho, jaký byl jeho život před přeměnou a kým vlastně předtím byl a také budete mít tu možnost z první řady číst o tom, jak potkal svou životní lásku, upírku Anastasii. Ovšem abych nebyla nespravedlivá, najdete zde i pár vedlejších postav, které možná na první pohled slouží jen k oživení děje, ale není to pravda. Mnohé z nich vás na těch necelých sto padesáti stranách pořádně překvapí.

Musela uposlechnout.

Musím říct, že k této novele jsem přistupovala s přímo nepřátelstvím. Nemyslela jsem si, že by mohla být nějak vynímečná. Hlavní knihy ze série jsou podle mě docela nepovedené a trochu nedomyšlené. Přesto jsem se k přečtení odhodlala a nebudu vám nalhávat, že za to nemohla obálka knihy. Bez ní bych se po ní asi ani neotočila. Obálka je opravdu povedená a je to to první, co vás na knize zaujme. V tomto případě nemůžu nic jiného než konstatovat, že ji za to děkuji. Kdyby jí nebylo, asi bych po knize nesáhla.

„Vy mě opravdu nemáte ráda.“

Jediné co musím knize vytknout je to, že je moc zrychlený děj. Ani jsem se nenadála a byl konec. Chtělo by to děj pořádně rozepsat, vím, že je to jen novela ke knihám, ale i tak mohla mít alespoň o padesát stránek více. Připadalo mi to, že autorky prostě psali jen proto, že museli, ne proto, že chtěli. Kdo ví, možná to tak i bylo, ale rozhodně by to nemělo být na první pohled vidět.

Čas jako by se zastavil.

Hlavní věcí, které mě na knize opravdu zaujala byly obrázky, které byly před každou kapitolou. Nebo chcete-li po každé ukončené kapitole. Díky tomu jsem si dokázala představit nějaké věci, které mi jinak nešli a úžasně to oživilo příběh. Takže ačkoliv většinou nemám ráda knihy, které jsou ilustrované, u této jsem to přivítala s otevřenou náručí. Bylo to vítané oživení. Hlavně ve chvílích, kdy jsem měla knihy plné zuby a jen tak se mohla v klidu dívat a sledovat obrázky.

Má laskavý výraz – je opravdu hezký.

Pokud patříte k lidem, kteří potřebují v knize potoky krve nebo samé dlouhé popisy okolí, raději ani po knize nesahejte. Ani jednoho se tu nedočkáte. Konec možná je trochu napínavějšího rázu, ale už od začátku knihy víte, že se k tomu schyluje a tak vás to ani nepřekvapí. To je také další mínus knihy. Ta předvídatelnost děje přímo bila do očí. Chtělo by to na tom trochu zapracovat.

„Jak si přeješ, kněžko.“

Přemýšlím nad tím, co bych měla napsat ke konci. Že to bylo něco naprosto dokonalého? Naprosto příšerného? Pravda je, že nevím, co si o knize mám přesně myslet. Chvílemi jsem se u ní bavila, chvíle mě všechno na ní otravovalo, ale je pravda, že velkou část čtení jsem jen tiše fandila a nadávala, jelikož jsem věděla, jak tohle nakonec dopadne.
Kniha mě překvapila. Nato, kolik měla knih toho udělala opravdu hodně, ale stále to nestačí. Byla rozhodně o hodně lepší než další knihy ze Školy noci, ale nebyla ani naprosto dokonalá. Myslím, že střed, do kterého se dostala, jí naprosto dokonale sedí. Věřím, že někomu se bude líbit tak, že pro něj bude dokonalá, ale pro mě nebyla.

neděle 12. srpna 2012

RC review: Rouhání?


Autor: Asia Bibi
Překlad: Robert Thomas
Originální název: Blasphéme
Žánr: Životopis
Počet stran: 131
Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2012
Anotace: Trest smrti za jeden doušek vody?...
Neuvěřitelný, přesto skutečný příběh křesťanky, která žije v Pákistánu a čeká na popravu. Čeho se dopustila? Při práci na poli se napila muslimské vody, a tím ji znesvětila. Byla odsouzena k trestu smrti a nyní je ve vězení. Za záchranu matky pěti dětí bojuje ve světě řada vlivných osobností včetně papeže.
Výtěžek z prodeje této knihy bude věnován dětem a manželovi, kteří se musí skrývat. Část výtěžku připadne také na úhradu právníkům, kteří ženu obhajují.

Nevím, kolik času života mi zbývá

Asia Bibi je naprosto normální matka pěti dětí, která je ovšem zavřená ve vězení. A může za to jeden jediný doušek vody, které se napila ve chvíli, kdy pracovala na poli s dalšími ženami. Asia Bibi je totiž křesťankou a ti jsou v její rodné zemi, Pákistánu, odsuzování a utlačování. A tak Asia Bibi čeká již několik let na popravu, které se nevyhne, i když jedna cesta k vysvobození je, ovšem pomůže seznámení lidí s jejím osudem tomu, aby se vyhnula smrti?

Nic jsem nespáchala!

Každá země je jiná. Lidé mají vlastní zásady, pravidla, způsob, jakým jsou vychováváni. A ať se kdo chce jak chce snaží, není možné, abychom byly všichni na stejné mentální výši a vše viděli stejně.
Kniha Rouhání je možnost, jak se alespoň trochu podívat pod pokličku muslimských států, o kterých většinou každý slyší jen to nejhorší a ani teď tomu nebude jinak. V těchto zemích je možné i to, co by se v našich končinách hledalo jen stěží a nebo se to snažíme skrývat. Snad nikdo z nás si nedokáže představit, že by stačil jen jeden jediný doušek vody, či něčeho stejně primitivního, na to, aby Vás ihned zavřeli do vězení a chtěli popravit.

Překlad

Originál jsem nečetla, proto nemůžu soudit a tak půjdu jako vždy do menší hloubky. Styl, jakým byla kniha psána, je opravdu strohý a tak se čte rychle. Ovšem jeho strohost se odráží v tom, že Asia Bibi nemá jako mnoho žen z její země dostatečné vzdělání a tak ani nemůže být jiné, navíc k přihlédnutí k jejímu osudu a jejímu psychickému stavu, se ani není čemu divit.
Ovšem styl dokáže chytit a kniha se čte opravdu dobře.

Hodnocení

Pro začátek musím říct, že jsem opravdu pár měsíců musela vydýchávat to, co jsem se v této knize dočetla, protože to na mě opravdu po psychické stránce bylo trochu moc a nedokázala jsem to nějakou dobu pořádně strávit.
Ke čtení jsem nejdříve přistupovala s tím, že půjde prostě o naprosto normální příběh, protože jsem člověk, který nemůže o nějakém pravdivém příběhu ani slyšet. Potom vše prožívám o hodně hůř. Bohužel se mi moc dlouho samu sebe obelhávat nedařilo a nakonec jsem skoro polovinu knihy oplakala a ke konci nadávala, co je to za svět a jak se něco takového vůbec může stát. A věřím, nebo spíše mi je jasné, že u Vás to nebude o moc jiné, protože tahle kniha je opravdu vše, jen ne šťastná.
Každý, kdo si knihu přečte okamžitě zjistí, jak těžké pro mě je napsat tuhle recenzi, protože tohle je opravdu kniha, na kterou se nedá nic napsat. Kniha, kterou nemůžete nikomu doporučit, protože to prostě a jednoduše nejde. Je to něco, co si každý musí sám přečíst a udělat si svůj vlastní názor, protože o to tu taky jde. Tenhle příběh je o ženě, která prožívá peklo a která už několik let čeká na to, až příjde den, kdy ji popraví. Nikdo si nedokáže představit, jaké to je a upřímně ani o to nestojím.
Na závěr tedy nemůžu nic jiného, nežli doufat, že se rozhodnete dát knize šanci a budete si tak moct udělat svůj vlastní obrázek o ní a životě Asia Bibi. Zároveň koupí knihy pomůžete i její rodině, která se musí skrývat, alespoň toto je důvod, proč si knihu alespoň koupit.

Knize dávám 5 hvězdiček, protože to prostě ani jinak nejde. Zanechala ve mně mnoho pocitů, které jen tak nezmizí a zase jednou mi ukázala, jak je tenhle svět stále ještě zkažený.

Chtěla bych poděkovat nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku této knihy.

Pokud knihu nevlastníte a máte o ni zájem, můžete si ji objednat buď přímo na stránkách nakladatelství Fragment nebo na arara.cz