pátek 28. září 2012

RC review: Paranormálové II - Nikdo není bez viny


Autor: Kiersten White
Překlad: Emílie Harantová
Originální název: Supernaturally
Žánr: Paranormální fantasy
Počet stran: 338
Nakladatelství: Fortuna Libri
Rok vydání: 2012
Anotace: V dalším dílu Paranormálů se opět setkáváme s Evií, která bude tentokrát kromě svých obvyklých problémů s vílami, upíry a Mezinárodní agenturou pro zadržování paranormálů řešit i problémy, které trápí spoustu dívek jejího věku. Podaří se jí se svými problémy poprat? A jak skloubí lásku k vodouchovi, školu a práci s paranormály? Stojí za útoky na Evii víly? A proč se ve městě objevují stále noví paranormálové a pozorují ji? I když jsou její rodinou přátelé a MAZP, zjistí Evie něco o svých rodičích? To vše se dozvíte ve druhém dílu s podtitulem Nikdo není bez viny.

UPÍŘI
Myslela jsem, že vím, jak tě ochránit.
VLKODLACI
Myslela jsem, že vím, kam patřím.
VÍLY
Ale svět se posouvá, věci se mění.
VODOUŠI
A pravda je taková,
že jsem nevěděla vůbec nic.

Nový život

Evie byla v MAZP prohlášena za nezvěstnou a nejspíš tím pádem i mrtvou, což ji dává možnost žít normální život, o kterém vždy tolik snila, ale přichází na to, že to není až tak moc velká zábava a že studentský život se naprosto vůbec nepodobá tomu, který si vysnila díky svému oblíbenému seriálu. Evie tak přichází na to, že i přes to, že byla vlastně MAZP vězněna, tak by se k práci pro ně ráda vrátila, což se za chvíli ukáže jako jedna z možností, které dostane. Evie se snaží skloubit svou normální práci s prací pro MAZP a do toho ještě nějak vnést řád v jejím vztahu s Leasem, který studuje na univerzitě a tak na ni nemá moc času. A aby toho nebylo málo, po celém světě se začnou ztrácet paranormálové.

Proč by ne?

V prvním dílu této trilogie jsme měli možnost se seznámit v mnoha druhy paranormálů a to jak těch dobrých, tak i těch zlých. Přičemž se někdy i tyhle možnosti měnili v pochodu. První díl byl i díky tomu plný akce a rozhodně jste se od první stránky až po tu poslední nenudili. V tomto díle se podíváme více na zoubek některým paranormálům a seznámíme se i s nějakými novými. A navíc si rozhodně zamilujete jednu hodnou upírku a jednoho naprosto šíleného kluka, které vás nenechají v klidu.

Kiersten White se narodila a vyrůstala v Utahu, kde studovala angličtinu na Brigham Young University. Nyní žije v San Diegu se svým manželem a dětmi.
Kiersten je autor bestsellerů, paranormálních fikcí pro mladé dospělé. Série se jmenuje Paranormálové. Také píše povídky, antologii s 13 steampunkovými romantickými povídkami.
I když její kariéra jako spisovatele začala jen před krátkou dobou, Kiersten má rozdělanou celou řadu projektů. Po dokončení trilogie Paranormálové se chystá uvést na trh novou thrillerovou série. Také pracuje na knize Isadora, nadcházejícím románu o modení teenagerce, jejíž rodiče jsou egyptští bohové.

Překlad

Mám pocit, že buď jsem se snažila knihy zbavit tak rychle, že jsem je nepostřehla a nebo jich tam bylo opravdu minimálně. Ano, mluvím o chybách, kterých bylo v první díle požehnaně.
V druhém díle jsem si skoro žádných nevšimla, sem tam jsem ale i tak postřehla nějaký malý překlep, kvůli kterému jsem musela přemýšlet nad tím, co tím chtěla překladatelka říci, protože sice to povětšinou byla slova, která jakž takž dávala smysl, ale jinak měnila i třeba celou větu.
Také jsem si všimla menších proměn jména Vivian, která se v jednu chvíli jmenovala naprosto jinak a poté zase takhle, což mě poprvé trochu zmátlo a já musela přemýšlet nad tím, jestli se jedná pořád o tu stejnou osobu.

Hodnocení

Nestydím se napsat, že kniha mě zaujala spíše než příběhem svou obálkou, která se mi líbí o trochu více, než ta k předchozímu dílu. Samotný příběh v tomto díle oproti tomu předchozímu bohužel opravdu hodně pokulhává. První čtvrtinu knihy jsem do ní byla začtená a naprosto nadšená, ale po přechodu blíže k polovině, příběh začal značně pokulhávat a pokud bych to tak měla říct, tak dokonce i přicházet o „dech“, příběh začal být opravdu hodně nudný a naprosto nezáživný a nestydím se říct, že kdybych mohla, nejspíš bych ho na chvíli zase odložila a nechala si ho na kdo ví kdy. Ale stále ještě doufám, že styl, jakým byla kniha napsána byl autorčin záměr a že pro změnu s dalším dílem dokáže vyrazit dech mě.
Další věc, která mi oproti minulému dílu naprosto lezla na nervy byla právě sama Evie, které jsem chvílemi chtěla kroutit krkem a dělat přednášky o tom, jak se změnila a že chci zpět to, jak se chovala v minulém díle, kdy jsem k ní dá se říci i vhlížela. Většinu knihy mi svým jednáním brnkala na nervy a tak jsem se jenom těšila na chvíle, kdy dostane nějaký úkol od MAZP, jelikož v těch chvílích jsem měla pocit, že se vrací ta stará dobrá Evie, kterou jsem měla tak ráda.
Stejně jako minulý díl je i tento v mezích ukončený a přesto i připravený na pokračování.
Nakonec musím říct, že i přes všechny ty mínusy, které jsem tu sepsala a díky kterým to vypadá, že knihu naprosto nesnáším a nechci ji už v životě vidět, ji chci doporučit všem, kteří četla a i ještě nečetli předchozí díl. Věřím, že i přes možná zklamání na tom nakonec budete tak jako já a nebudete se moci dočkat dalšího dílu. Protože i přes to všechno to u mě takto je.

Knize dávám 3 hvězdičky, tedy o jednu méně, než u předchozího dílu.

Chtěla bych poděkovat nakladatelství Fortuna Libri za poskytnutí recenzního výtisku této knihy.

Pokud knihu nevlastníte a máte zájem o její koupení, můžete si ji objednat přímo na stránkách nakladatelství - ZDE.

1 komentář:

  1. Mne sa táto séria veľmi páči 8) ale súhlasím, že 2. diel bol v niektorých miestach slabší, ale ja som si to prose tak obľúbila, že som bola do čítania zažratá 8)

    OdpovědětVymazat