sobota 26. května 2012

RC review: Monster High


Autor: Lisi Harrisonová
Překlad: Linda Bartošková
Originální název: Monster High
Série: Monster High
Díl: 1.
Žánr: Fantasy
Počet stran: 243
Nakladatelství: CooBoo
Rok vydání: 2011
Anotace: Monster High je zbrusu nová série o střední škole, lásce a odlišnostech, říznutá trochu hororovým motivem. Ale vlastně se není čeho bát. SOV, neboli Sabotéři obvyklých vlastnosti (či chcete-li monstra a příšery) se snaží zapadnout a být nenápadní. Maskování je tak dokonalé, že možná ani netušíte, kdo s vámi vlastně chodí do třídy…
Na Salemské střední se to ale brzy změní a město už nikdy nebude, jaké bývalo. Způsobí to teprve před patnácti dny "vyrobená" Frankie Steinová, která neváhá jít se svou zelenou kůží hrdě na trh. Ale nebude to mít snadné, protože studenti jsou naprosto vyděšení z drbů a šeptandy o monstrech, co se údajně prohánějí po školních chodbách. To Frankie přesvědčí, že pro holku, jako je ona, může být střední docela drsná. Podaří se jí mezi "normáky" najít kamarádku, které by svěřila své veliké tajemství?

S příšerami v jedné lavici

Hlavními postavami v této knize jsou "normačka" Melody a Frankie. Ovšem ony dvě nejsou jediné postavy, které si zamilujete.

Melody se přestěhovala do "Chcíporegonu" kvůli svému astmatu. Navíc jí to dává možnost začít v novém městě s čistým štítem. Melody je trochu těžší pochopit, její povaha je různorodá, ale jedno je u ní jisté. Snaží se o to, aby ji lidi braly takovou, jaká je uvnitř a ne její upravený zevnějšek.

Frankie Steinová je před patnácti dny vyrobená dívka. Její kůže je zelená, sešívaná a je dobíjecí. Jak je nejspíš již jasné, její dědeček byl Frankenstein. Ale nemusíte se bát, ačkoliv toho o světě ještě moc neví, není nebezpečná. Jen se snaží zapadnout a prožívat všechny slasti i strasti dospívání.

Jackson, zakřiknutý kluk, jehož vášní je malování. Je samotář, ale rozhodně ne úplný, dokáže se odvázat. Hlavně, když se přehřeje. Nejde ho nenávidět a do chvíle, než se dozvíte, co s ním je, ani milovat.

Pokud ale máte rádi jiné druhy příšer, tak si určitě přijdete na své. Nechybí tam upíři ani vlkodlaci, ale rozhodně nejsou takový, za jaké je máte. Jsou milý a určitě vám (tedy většina) pomůžou, ale pozor na to, aby jste si je znepřátelili. Udělají vám ze života peklo a pokud šáhnete na jejich kamarádky? Nejspíš se ani nedožijete rána.

Buďte voltážový!


Mimochodem, voltáž je slovo, které poslední dobou až moc používám na veřejnosti.
Pokoušeli jste se někdy číst v knize mezi řádky? Každá kniha má v sobě nějaké poselství a Monster high není výjimkou. Přemýšleli jste někdy nad tím, co první u člověka zkoumáte? Vzhled. A právě v téhle knize je hezky popsané, že to, co je na povrchu nemusí být stejné i uvnitř.
Kniha je navíc velmi vtipná. Vtipná přirovnání a hlášky jsou v příběhu na denním pořádku. Rozhodně se u ní nebudete nudit. Mě se třeba hodně líbilo vynechání jedné nejmenované kapitoly. To bylo opravdu nápadité.

Překlad


Určitě nebylo zrovna jednoduché přeložit knihu tak, aby se zachovalo původní poselství příběhu a přitom se změnil natolik, aby to zaujalo české čtenáře. Kniha je psaná v er-formě, což je poslední dobou časté, takže by to nemělo být problémem. Navíc, o myšlenky hlavních hrdinek ochuzeni nebudete.

Hodnocení


Monster High je rozhodně kniha, která má nejenom zajímavý příběh, ale i zpracování. V knihkupectví ji rozhodně nepřehlídnete, její černo-červená obálka prostě upoutá pozornost.
Na knize bylo vidět, že autorka si psaní užívala, kniha není zrychlená. Rozdělila ji tak, aby byla co kapitola, to jiná hrdinka. Takže se Frankie a Melody hezky prostřídaly.
Musím se přiznat, že ačkoliv je to první kniha téhle autorky, kterou jsem četla, rozhodně nebyla poslední. U některých autorek je jejich humor na škodu, ničí to prestiž knihy, ale u téhle to tak nebylo.
Jedním z mála mínusů knihy bylo, že byla místy až moc předvídatelná. Byly tam sice ještě další menši chybičky, ale ty se v příběhu ztrácejí.
Kniha se ale nebude líbit všem, pokud je vám na dvacet, nejspíš se vám nebude líbit. Nejlépe dokáží knihu ocenit čtenáři kolem patnáctého roku. (Tak se počítám i já) Ale za pokus nic nedáte.

Knize dávám 4 hvězdičky. Jsem rozhodně zvědavá, jak bude série pokračovat.

Chtěla bych poděkovat nakladatelství CooBoo za možnost vyhrání recenzního výtisku Monster High.

1 komentář:

  1. Na túto knihu som čítala už dosť názorov...:D Neviem, buď to bude pre mňa prepadák alebo príjemná oddychovka. Po tvojej recenzii mám o čosi väčšiu chuť si ju prečítať, tak uvidíme.^^"

    OdpovědětVymazat