úterý 5. června 2012

RC review: Tajný finty oblíbených holek


Autor: Amy Ignatow
Překlad: Dana Stuchlá
Originální název: The Popularity Papers: Research for the Social Improvement and General Betterment of Lidia Goldblatt and Julie Graham-Chang
Žánr: Román pro dívky
Počet stran: 205
Nakladatelství: CooBoo
Rok vydání: 2011
Anotace: Lydia a Julie jsou nejlepší kamarádky a mají jeden společný cíl: zjistit v čem spočívá popularita. V tomhle sešitě si zaznamenávají své nápady a postřehy z pozorování oblíbených a populárních holek u nich ve škole. Když se je ale pokusí napodobit, nefunguje to tak docela, jak by mělo... Lydii hrozí, že bude plešatá, rodiče ječí a do Julie se zakouká naprosto nepřijatelný kluk. A to všechno má dalekosáhlé následky pro jejich přátelství...

Máte nebo jste někdy měli s kamarádkou sešit, do kterého jste si psali vzkazy, kreslili a čmárali? Jestli ano, tak tuhle knihu budete milovat! Je totiž přesně taková a navíc se z ní dá načerpat spousta nejen výtvarné inspirace…

Záhada

Lydia je nejlepší kamarádkou Julie a jedno z hlavních hrdinek téhle knihy. Společně s Julií se snaží zjistit jak je možné, že některé dívky jsou populární a snaží se to zopakovat co nejlépe. Většinou to skončí jen trapasy. Lydia je z nich dvou tou, která se vrhá přímo do akce.

Julie pomáhá Lydii v tom, aby se co nejrychleji dokázaly dostat do tajů toho, jak se některým dívkám daří být populární. Z nich dvou dělá hlavně průzkumy. Její hlavní předností je, že umí hezky kreslit. Nemá maminku, vychovávají ji dva tátové. Táta a taťka.

V knize se setkáte se spoustou dalších postav. Mezi ně patří hlavně oblíbené holky ze školy, kterou navštěvují Lydie s Julií a jejich rodinami. Za zmínku stojí hlavně Lydiina sestra Melody, která bývala oblíbenou, ale pak se změnila.

Přijdeme na to!

V celé knize jde hlavně o to přijít na to, jak ty oblíbený holky dělají, že jsou tak oblíbené? Každá dívka alespoň jednou snila o tom, že bude ve škole tou vyvolenou na niž se budou všechny oči upírat a všichni ji milovat. Hlavní hrdinky knihy patří mezi ty, o které by si oblíbení lidé neopřeli pomalu ani kolo a tak se snaží přijít na to, jak se mohly oblíbenými stát taky. V knize dojde například na pokus o odbarvení vlasů a útěku z domova pro získání  mobilního telefonu.

Překlad

Kniha se mi nelíbí až tak moc tím, jak byla psaná, ale tím, jaký styl nato byl použit. Celá kniha je vlastně jeden velký deníček, kam si hlavní hrdinky píší své poznatky a věcí, které si myslí, že by mohly být tím faktorem oblíbenosti.

Hodnocení

Kniha nepatří mezi ty, které si i po dlouhé době pamatujete. Já sama jsem si ji po měsíci musela přečíst znovu, abych si osvěžila paměť. Přesto si mě kniha získala. Sice ne příběhem, ale kdo ji stejně jako já dostane do ruky, musí uznat, že výzdoba je nápaditá. Na každé stránce je jen málo psaného textu, ovšem hemží se to tam obrázky, které jsou opravdu povedené.
Kniha rozhodně není psaná pro každého, ocení ji hlavně dívky kolem jedenáctého roku. Přesto jsem se u ní i já bavila, ne kvůli tomu, že by mě nějak extrémně chytila za srdce, ale protože mě donutila si zavzpomínat. Ve hlavních hrdinkách jsem viděla samu sebe v jejich věku. To mi pomohlo se do nich vžít.
Kniha nebyla nic světoborného, ale prosto je to dobrá oddechovka, ve které nenaleznete ani jednoho upíra a upřímně se zasmějete. Nehledejte v ději žádný hlubší smysl. Nenajdete ho. Přesto bych knihu doporučila hlavně mladším dětem, které moc nebaví číst a mají raději obrázky. Kdyby tuhle knihu ukázala mé kamarádce, myslím, že ani jí by nevadila. A to nečte skoro nic. Právě pro takové čtenáře je kniha určena.

Přesto dávám knize 3 hvězdičky, protože to není žádná katastrofa. Jsou i horší knihy.

Chtěla bych poděkovat nakladatelství CooBoo za možnost vyhrání recenzního výtisku této knihy.

Pokud knihu nevlastníte a máte o ni zájem, můžete si ji objednat přímo na stránkách nakladatelství CooBoo.

zdroj obrázků - http://weheartit.com/

1 komentář:

  1. je to kniha ako pises :) tiez som si pri nej zaspominala aj zasmiala... :D a predstavovala som si moje male sesternice, ze oni nieco take teraz zazivaju... paradicka na par minut :)

    www.artjournalstories.blogspot.com

    OdpovědětVymazat