pátek 8. června 2012

RC review: Pořád mi pijou krev

Autor: Kimberly Pauley
Překlad: Eva Konečná
Originální název: Still sucks to be me
Série: Pravdivá zpověď Miny Smithové (Pijou mi krev)
Díl: 2.
Žánr: Upírská fantasy
Počet stran: 291
Nakladatelství: Alpress
Rok vydání: 2011
Anotace: S upířím klukem Georgem a nejlepší kamarádkou Serenou po boku se Mině zdá, že má celý život před sebou. Ale pak přijdou rodiče s tím, že se budou stěhovat. Někam do zapadlého městečka, kde škole vládnou usměvavé roztleskávačky a nabušení sportovci. Mina musí nahrát svou smrt a všechno opustit, včetně George a Sereny. Dokonce ani upírský kurz o změně podoby jí nezvedne náladu. Najednou se objeví Serena s novinkami, z nichž se Mině doslova zatočí hlava. Možná jí to s upírskými špičáky více sluší, ale vůbec to neznamená, že je její nový život méně komplikovaný.

Grrr…

Mina se rozhodla, že se stane upírem, ale není to tak jednoduché. První věcí, kterou musí poté udělat je to, že umře. Tím se bude muset vzdát všech svých známých a hlavně své nejlepší kamarádky Sereny. Postava Miny mi sedla a to hlavně díky tomu, jak autorka popsala všechny její myšlenky. Tak, jako Mina přemýšlí i všichni ostatní dospívající a to jedno z plus téhle knihy.

V knize se potkáváme s hrdiny, kteří se objevují teprve v téhle knize, ale i s těmi, které známe z knihy předcházející. Setkáváme se znovu Serenou, která zná tajemství Miny a i přes zákaz za ní přijíždí a s postavou George, upířím přítelem Miny. Jedním z hlavních se stává i Cameron, upír, který patří do klanu Carterů, upírů, kteří dělají už několik staletí potíže. Mě samotnou zaujala postava doktora Jonase – nebo také Plísňáka – a to hlavně díky tomu, jak mu začala říkat Mina. Opravdu mě to vždy pobavilo.

Upíří na druhou

Upíří jsou ve většině knih krev sající monstra, která si svůj osud nevybrala. Většina z nich byla proměněna proti své vůli. Autorka to vzala z druhé strany, co kdyby jste si mohly vybrat, jestli se upírem stanete? Můžete počítat s tím, že po proměně budete takový jako předtím, tedy až na to, že budete potřebovat jednou za čas krev a budete žít déle než ostatní.

Překlad

Na českém překladu knihy se mi opravdu hodně líbilo to, jakým stylem byla psaná. Hlavní hrdinka přemýšlela a mluvila tak, jak se u někoho jejího věku očekává. Přesto kniha nebyla napsaná úplně nespisovně. To je jedna z věcí, které se vidí u knih málokrát a jednoznačně pomohla k tomu, abych si dokázala k hlavní hrdince, hned na začátku, vytvořit kladný vztah.

Hodnocení

Pořád mi pijou krev rozhodně nepatří mezi knihy, které by byly nudné. Alespoň ne pro cílovou skupinu, pro kterou je napsaná. Kniha je trefná, vtipná a většinu času, který strávíte při jejím čtení, se zaručeně budete smát. V knize jsou dobře vykreslené každodenní starosti dospívajících a tak není těžké se do knihy začíst.
U opravdu mála knih se stává, abych se do nich začetla hned na první stránce, u téhle se mi to stalo. Stačilo mi několik vět a věděla jsem, že tohle nebude žádná nuda a kniha mě bude bavit.
Další plus knihy vidím v jejím vykreslením upírů. Kdyby to bylo takové, jaké je to tu, myslím, že by většina z nás ani nepřemýšlela nad tím, abychom se staly jedním z nich. Upíři jsou tu vykreslení jako naprosto normální lidé a to se mi líbilo.
Hlavním záporem knihy je podle mě obálka, která je tak trochu nepovedená. Na první pohled neosloví, pamatuji si, jak jsem ji poprvé zahlédla v knihkupectví. Upírská kniha byla to poslední, co by mě při pohledu na ni napadlo. Rozhodně ale nepatří ani mezi ty, které jsou extrémně nepovedené.
Upřímně stále nevím, co přesně si mám o knize myslet. Zaujala mě, ale přesto si myslím, že to mohlo být i lepší, autorka na to rozhodně má. Přesto jsem se u knihy bavila a po dlouhé době si přečetla něco, co bylo napsané přesně pro mě. Kniha mi byla blízká, byla psaná podobným stylem, kterým já myslím. Hlavní hrdinka jednala tak, jak bych to v té dané scéně udělala já a tím si mě získala.

Knize dávám 4 hvězdičky. Bylo to dobré oddechové čtení, ale vážně bych tu knihu zas tak moc nebrala, přesto mě hodně zaujala.

Chtěla bych poděkovat nakladatelství Alpress za poskytnutí recenzního výtisku této knihy.

Pokud knihu nevlastníte a máte zájem o její koupení, můžete si ji objednat přímo na stránkách nakladatelství -ZDE.

Zdroj obrázků - http://weheartit.com/

1 komentář:

  1. Tuhle knížku jsem měla půjčenou z knihovny a taky mě bavila, myslím, teda pokud se nepletu kniha byla psána v první osobě, takže se četla vlastně sama :)

    OdpovědětVymazat